NAPRAPATBEHANDLING GRAVID

NAPRAPATBEHANDLING GRAVID


Under en graviditet händer det mycket med kroppen och musklerna får arbeta mot en ny tyngdkraft och blir spända på ett annat sätt än tidigare. Hormonet relaxin gör att skelett och ligament blir mjuka och detta ställer då ännu högre krav på muskulaturen. Frisättningen av relaxin når sin topp i början av graviditeten och därför är det inte helt ovanligt att kvinnor får en smärtproblematik tidigt i graviditeten. I och med den förändrade tyngdpunkten är det ofta spända sätesmuskler, intercostalmuskler, låst bröstrygg och som följd spända axlar och nacke som ger besvär.


Det kan dock vara svårt att känna skillnad på foglossning och muskelsmärta.


Symtom vid foglossning:

  • molande, huggande eller ilande smärta i nedre delen av ryggen
  • smärta över skinkorna som ibland flyttar från sida till sida
  • smärta i höfter och/eller blygdben
  • strålande smärta ned i ben eller ljumskar
  • en plötslig låsning i ett ben som gör det svårt att gå obehindrat
  • svårt att lyfta saker samt böja eller vrida kroppen
  • svårt att göra saker på ett ben, exempelvis ta på sig byxor stående eller gå i trapporSmärtan är oftast lindrig på morgonen och förvärras under dagen. Den är oftast som värst på kvällen och provoceras av att stå och gå långa stunder. Det är också ganska vanligt att man upplever smärta när man vänder sig om i sängen på natten.

Om bäcken- och ryggsmärtor diagnosticeras och behandlas korrekt är möjligheterna stora att reducera och underlätta symtomen avsevärt om inte helt. Det är även viktigt att ta hänsyn till eventuella smärtor som kvarstår efter förlossningen.


Vi behandlar gravida med mobilisering, akupunktur, pressur och massage. Under första trimestern gör vi inga manipulationer i länd eller bäcken. Nyttig info om vad du ska tänka på i vardagen samt ergonomi och lättare övningar för att avlasta blir dessutom väldigt viktig för att du ska må så bra som möjligt under och efter  din graviditet.